Dress for success

Tips om met je kleding je carrière te beïnvloeden

Succesvoller

Met je kleding je carrière beïnvloeden? Ja, zeker. Investeren in de juiste garderobe is een zeer goede investering die je kunt doen ter bevordering van je carrière.

Dat slechte kleding zelfs dodelijk kan zijn, bleek uit een experiment van een paar Amsterdamse studenten. Een als junk verklede student simuleerde een hartaanval op het Leidseplein. Het duurde bijna een halfuur tot hij hulp kreeg. Een week later hees dezelfde student zich in een donkerblauw pak, trok goed gepoetste schoenen aan en knoopte een mooie zijden das om. Weer simuleerde hij een hartaanval en deze keer schoten meerdere omstanders hem vrijwel onmiddellijk te hulp.

Uit dit onderzoek en uit andere onderzoeken blijkt hoe erg belangrijk kleding is voor een eerste indruk. Je bent succesvoller en je wordt serieuzer genomen naarmate je meer aandacht aan houding en uiterlijke verzorging besteedt. Iemand in maatpak wordt betrouwbaarder, succesvoller, geloofwaardiger en flexibeler gevonden dan iemand in een confectiepak. Ook blijkt uit onderzoek dat als je er aantrekkelijker uitziet, bijvoorbeeld door je goed te kleden, je ook meer verdient. Mensen die er aantrekkelijk uitzien, verdienen gemiddeld 3 tot 4 procent meer dan degenen die minder aandacht aan hun uiterlijk hebben besteed. Het maakt dus wel degelijk uit wat je draagt.

Personal branding

Je verschijning heeft een sterke invloed op iemands perceptie over je betrouwbaarheid, intelligentie, autoriteit en geschiktheid voor een opdracht of baan. Het beeld dat we zien, staaft de overtuiging die we over iemand hebben. Onze indruk is gebaseerd op hoe mensen kijken, praten en gedragen. Maar ook hoe ze er uitzien; wat dragen ze, hebben ze schone nagels, gepoetste schoenen, schone kleding? Kleding is een onderdeel van wie je bent. Het is een gegeven dat je kunt gebruiken om je carrière te bevorderen en het is een onderdeel van je personal branding. Met de juiste kleding leg je nadruk op je kwaliteiten en onderscheid je je van anderen, waarbij je tegelijkertijd wel rekening moet houden met de geschreven en ongeschreven kledingwetten van je beroep en bedrijf. De meeste bedrijven voeren geen officiële dress code, maar vaak gelden er wel ongeschreven regels. Zo gaan medewerkers in de financiële sector vaak traditioneel gekleed, terwijl in creatieve sectoren een lossere kledingstijl geldt. Maar waar je ook werkt en wat je ook draagt: kleren maken nog altijd de man en zijn dus een belangrijk maar onderschat wapen bij een nieuwe stap in je carrière. Kleed je op succes en straal dat uit. Als je jezelf kleed op succes, ervaren mensen succes en laten ze jou eerder succes hebben.

Wat kun je doen om goed over te komen en zodoende je carrière te beïnvloeden?

Kledingvoorschriften

Zorg dat de kleding goed zit qua snit, model en stof. Draag de juiste maat kleding dus niet te groot en niet te klein. Kleed je niet  jonger dan je bent. Stem alles op elkaar af. Draag maximaal twee à drie verschillende kleuren. Bevlekte, gekreukte of versleten kleding zijn natuurlijk helemaal uit den boze.

Voor de man

Nette kleding betekent dat je een pak met stropdas draagt. Kies een pak met een goede pasvorm. Werk in een informelere omgeving dan kan een colbert met broek ook. Voor zowel het pak als je jasje met broek geldt: het jasje moet makkelijk dichtgaan, maar er moet ook niet teveel ruimte in zitten. Als je je armen naar beneden laat hangen moet je de onderkant van het jasje kunnen vastpakken. In de meeste jasjes zitten schoudervullingen. De schoudervullingen mogen niet voorbij je eigen schouders uitpuilen. Als dit wel het geval is dan is het pak gewoonweg te groot. De mouwen moeten strak maar comfortabel zijn. De knopen van het pak zeggen heel veel over de stijl. Ook heeft het te maken met de pasvorm, de manier waarop het pak valt. Een pak met twee knopen zie je tegenwoordig vaak, dit ziet er het meest modern uit. Draag van de twee knopen alleen de bovenste dicht. Wanneer je drie knopen hebt draag je alleen de middelste dicht. Van je broek moet je handen gemakkelijk in je zakken kunnen laten glijden. Lukt dit niet? Probeer dan een maatje groter. De broek moet aangesloten, maar comfortabel zitten. Als je recht staat, moeten de broekspijpen op de bovenkant van je schoenen rusten. De lengte is dan precies goed. Van je overhemd is de lengte lang genoeg, zodat deze niet opkruipt. Je stropdas is een eyecatcher; schenk er aandacht aan. Kies een kleur das uit die bij je gezicht en je pak past. Voor een zakelijke omgeving zijn dassen in subtiele kleuren en conservatieve patronen de beste optie. Wat echt niet kan is een te korte broek of te korte sokken waarbij beenhuid zichtbaar wordt bij het zitten. Schilfertjes roos op de schouders kunnen natuurlijk ook niet.

Voor de vrouw

Bij zakelijke kleding komt bij vrouwen wat meer kijken dan voor mannen. In de zakelijke wereld zijn de meningen nogal verdeeld over hoe een vrouw zich hoort te kleden. Sommige bedrijven vinden een mantelpak in de kleuren zwart, grijs of bruin noodzakelijk. Terwijl andere bedrijven felle kleuren toelaten in een outfit. Ik vind dat een zakelijke outfit mee kan gaan met de tijd. Belangrijk is dat je je kleedt naar de dress code van je bedrijf en op de klant. Ga je naar een klant die traditionele kleding waardeert? Trek dan een conservatievere outfit aan dan normaal. Het belangrijkste is dat je kleding kiest die bij jouw persoonlijkheid past, je figuur en je stijl. Laat jezelf zien en onderstreep je persoonlijkheid met de kleren die je draagt! Draag goed zittend (eventueel  corrigerend) ondergoed, let vooral op een goed passende BH. Draag altijd een panty (ook al is het warm weer), blote benen zijn ‘not done’ bij formele/zakelijke afspraken. Neem altijd een reserve panty mee. Zorg dat je kleding niet te bloot is: geen laag decolleté, geen te kort rokje of te korte jurk en geen mouwloze tops.

Schoenen, riem, tas en sieraden

Zorg uiteraard ook voor gepoetste schoenen. Zakelijk draag je geen sportschoenen, geen afgetrapte schoenen, geen sandalen en helemaal geen teenslippers. Je riem past bij je schoenen. Vrouwen hebben geen afgetrapte hakken. Neem een zakelijk uitziende tas mee. Je neemt in ieder geval geen plastic tas mee. Vrouwen dragen niet te veel of te opzichtige sieraden.

Persoonlijke verzorging

Je uiterlijk is meer dan kleding alleen. Vergeet je kapsel en je nagels niet en voorkom transpiratiegeur. Poets je tanden, stink niet naar rook en niet naar alcohol. Draag geen zichtbare tatoeages of piercings. Mannen scheren zich en zorgen voor verzorgde nagels (geen rouwrandjes), Als vrouw heb je niet al te lange nagels en geen afgebladderde nagellak. Gebruik subtiele make-up en wees terughoudend met zware parfum. Werk je make-up nooit bij in het openbaar.

Tot slot

Investeren in een goede garderobe is investeren in je carrière. Een persoonlijk kleding- en kleuradvies kan een goede investering zijn. Maar bovenal: zorg dat je kleding je persoonlijkheid ondersteunt.

Krijg je door je nieuwe kledingstijl veel te veel werk? Ik ondersteun je graag.

Petra Schaatsbergen Project- managementondersteuning, een up-to-date kwaliteitsbureau voor tijdelijk secretariaatswerk, gespecialiseerd in projectondersteuning. Inzetbaar op een groot terrein en op vele vlakken. Graag neem ik allerlei organisatorische, secretariële, coördinatieve, administratieve, communicatieve en/of monitoringszaken van je over.

Hartelijke groet,
Petra Schaatsbergen Project- en managementondersteuning

petra@petraschaatsbergen.nl
www.petraschaatsbergen.nl